Follow this site

Followers

get this widget here

Search This Blog

Sunday, April 17, 2011

Kenapa nak sembunyi2??

tucakkk...
wah2 main tucak2 la plak kan...
dlu zaman penjajahan jepun aku xsure permainan neh dorg main ke x...
tp aku rasa main la kot....
sembunyi dri kena pancung....
fuhhh...seram sejuk aku ckp pancung2 neh...(okeyh xdak kaitan)
dlu zaman aku kecik kemetot dlu slalu la jgk men sembunyi2 neh...
skrg pown aku main lg okeyh....dkt baby2 y begitu teruja bila aku bt skali dgn mata2 aku neh...
ahaha...xdak la hbat sgt..saja nak propa kat cni kasi ...*ckup propa x lg??

sembunyik2....
tucak2...
kalau hiding something y xelok lama2 org lain akan tau jgk...
mcm la pepatah ckp...
kalau nak tutup bangkai gajah tu....mmg xdapat la...

xdak nak ckp apa kat cni just nak nasihat ja...
kalau kita termakan hati berulamkan jantung dgn sesiapa tu mention ja...
kadang2 mmg org tu xbleyh nak trima...
tp kalau dia pikir lama2 nnt dia akan faham apa y kita cuba nak dia berubah...
nasihat kawan bkn sbb dengki...
Marah kwn bkn sbb BENCI...
tp just nak y terbaik dri kita untuk kita jgk...
kita kadang2 perlu lebih berasa sensitive dgn persekitaran...
bukannya dgn cara mengelak diri dengan bg alasan...
**malas nak ambik pot...
okeyh...I tell u all something....budaya ambik2 pot neh mmg wajar kalau kita amalkan sesekali dlm idup kita...
mean xsemua kita perlu *ambik pot* tp cuba kita lebih prihatin dgn perasaan dan situasi org sekeliling kita y kadang2 mungkin nak kita pnya keprihatinan ka waktu tu..
bkn nak ambik perhatian dkt BF/GF ja....
apa korg ingt dunia neh just ada korg berdua ja untuk berkasih syg...cuba bygkan 1 day y korg mungkin berpisah or xdak jodoh....
tyme tu korg nak cri sapa???
org y korg xmau ambik pot neh jgk kan....

okeyh huraian mcm xbrapa nak kena dgn main idea...
apa y aku maksudkan kat cni...
kalau dlm berkawan mmg kadang2 tu kita slalu ja termakan hati berulam jantung...
tp kalau kita cuba luahkan secara tersirat mungkin ada y xdpt fhm kita...
apa salahnya kalau kita ckp ja trus....
xyah sembunyi2 dah...
settle 1 hal....xdak stress2....1 hal lg bleyh perbaiki hubungan...
tp berbeza plak bg y xdpt nak terima nasihat...
dia akan terus menganggap org lain salah...
maka..
manusia mcm neh harus dibiarkan dia berfikir sendiri...
totally dekat y jenis ego...
tugas kita just nyatakan....
kalau dia pandai pertimbangkan dan berfikiran posotif maka dia akan dpt trima nasihat kita tu...
xkira la cepat atau lambat...
tp y pasti tugas kita dah settle dan xpayah dok tggung dosa kat akhirat dah sbb tggungjawab seorang kwn ni ialah menengur kesilapan kwn...
Kwn y baik xakan sanggup melihat sahabatnya selalu kena kutuk dgn org lain...
neh bukan entry panas atau entry tah hapa2...
aku just tergerak untuk bgtau pengalamn aku ja dkt ampa semua...
bnda neh semua just berkaitan idup aku....
xdak kaitan dgn idup manusia lain...
-sekian-

P/s: 
kadang2 cara aku tegur org mmg kasar...tp aku ikhlas nak dia jdi y lebih baik...
p/ss: 
kalau ada y pernah kena tegur dgn aku tu serius aku ckp aku mmg mcm neh...Alhamdulillah...lps aku tegur kwn aku neh tyme dia sems 1 pra skrg dia dah byk berubah....aku syg dia gila2.....

1 comment:

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.jalan2 singgah sini..nice blog :)
jom tengok sakura dekat blog saya^^
http://frommetoyou85.blogspot.com/