Follow this site

Followers

get this widget here

Search This Blog

Friday, May 1, 2015

Journey of my career


Assalamualaikum...
Lamanya x berblog..
Sekarang dah genap 3 bulan dah aku berkhidmat dekat pedalaman Sarawak neh..
BELAGA...
Memang sebelum ni nama tempat neh pun aku xpernah dengaq...tp skrg aku la salah sorg guru y menabur bakti dkt sekolah kecil dlm daerah neh...
hahahah...dgaq cam clise ja..hehee

Waktu first sampai sini mmg cuak jgk sbb jln nak masuk sini agak mencabar dengan lalu tepi gaung2...naik2 bukit semua tu...mabuk pening tu xyah kira la mmg wajib rasa...roller coster darat la lebih kurang...
Mcm xpercaya rasa bila smpai dkt pekan dia...boleh tahan jgk la...boleh la jadi pengkalan setakat nak dpt line phone nak call family semua tu...
Nak g sekolah aku pulak mmg kena naik bot or perahu...
Dua-dua transport neh mmg aku dah merasa la sbb dah 3 bulan kan...lalu dkt kwsn jeram2 tu mmg cuak xyah ckp la..
Tp tu la situasi y jdi pengalaman y aku boleh crita dkt anak cucu nnt...
Xbes kan crita aku...mmg la xbes sbb aku xpndai sgt nak crita...heheh...
But the best part y aku paling suka dkt sini mesti la mandi sungai...mmg hobi aku dri dlu n dkt cni byk tmpt y boleh picnic....wooohooo...
Suka suka suka...hehehe...
Kalau dah boleh mandi sungai tu mmg hilang hbis stress duduk dkt cni...mslh2 dkt sekolah semua...

Apa y aku pegang sepanjang aku smpai sini ialah...kita tak boleh nak ubah takdir...tp kita boleh ubah suasana...hehehe...clise lg...
Cam umah y kami duduk skrg...waktu first masuk tu Ya Rabbi mcm xmau duk...tp pikiaq balik kami nak duk mna kalau xmau dok situ kan....mula dari hari first melangkah duduk dlm umah tu aku dgn zahra bdk mktb aku mrangkap posting mate aku...dan jgk merangkap housemate tersyg aku skrg...nasib la aku posting dgn dia...at lease ada geng...kpala masuk ayaq sama2 pula mmg rasa la release tension kekadang lawan gelak dengan dia...hahahaha...mana aku nak crita tdi lupa dah....haaaaa pasai rumah...rumah tu aku ngan zahrah renovate pa semua beli brg2 sikit2 lama-lama alhamdulillah nmpk la rupa rumah dah skrg...cuma xcat lain ja lg...hahaha...
Cat tu tggu la nnt...lps depa baiki bumbung syiling pa semua...
Hehe....setakat tu ja la kot nak crita nnt aku crita len...hehehe...
Kalau rajin...haha
Selamat Hari Pekerja kepada diri sndiri dan semua buruh2 aka pekerja y berada di Malaysia...hahaha...
Till we meet again...
Here some picture of my journey...



Pngangkutan kami...


Picnic time...mandi sungai...

Anak-anak..

Bot express y ada..

Cikgu-cikgu semenanjung di sekolah aku...mkn2 di Sibu..

Partner in crime+postingmate+housemate+kekasih ati ambo dkt sekolah...pengubat duka lara...pendengar + radio bergerak sama ngan aku..heheehe

PPD kami...

Sekolah tempat tabur bakti...

Anak2 tahun 1..

Sunday, August 24, 2014

Instagram Kejam sama Aku

Assalamualaikum semua....
aku rasa aku lambat skit la kemajuan dalam bentuk2 gadjet2 neh,mahu taknya aku pun baru ja berkenalan dengan instagram+wechat+whatsapp semua ni...padahal kawan2 aku lama mana dah dok bising pasal smua2 ni...aku sorg ja dok lepak FB lg sesorg dlu...
tempoh perkenalan aku dgn semua lelaman sosial bebas ni xsmpai setahun pun...org ckp setahun jagung la lebih kurang...disebabkan hanya setahun maka aku rasa mcm instagram ni mcm biadap la jgk dgn aku....hahahaha....mmg biadap bila aku penat menaip pnjang2 tp dia buh 2patah perkataan ja...sedih tul aku rasa..kecewa sbb aku dah la malas mengarang pnjang2.dah lps aku rajin menaip tetiba di naik 2 patah perkataan ja...frust =_="
waktu first2 kena lagi dasyat...panjang2 taip sekali dia buat rumusan dia letak satu patah perkataan ja...mcm ni
 
kali kedua lak dia letak 2 perkataan macam ni pulak..

 
kejam kan...sedih aku rasa...rasa seperti dipulaukan oleh instagram...huhuhu....
penat2 aku karang cerpen pasal gambar2 tu...konon2 nak sweet2 la caption tu skali hampeh ja...tengok bertapa aku tidak layak untuk menjadi sweet2 smpai instagram pun xbenarkan...hahahhaaa
dan kebenarannya instagram tu xsekejam yang disangka...aku syak ini berpunca dari kebodohan line internet aku..
ok bai.
Assalamualaikum.

Saturday, September 7, 2013

Dialog Cikgu Cekgi

dialog dalam kalangan cikgu2...

Cikgu yang dah nak pencen :
Kamu keluar ni terus degree la yer?
untung ampa sekarang,keluaq ja dah dpt gaji degree...kami dulu keluaq kerja gaji sijil ja....
susah dulu nie gaji sikit ja....

Cikgu yang baru posting :
Akak dah brapa tahun mengajar?
oooo....dah nak pencen dah la bulan depan yer...
seronoknya...tak payah dah nak pening-pening dengan macam2 dasar sekolah sekarang ni kan....
cikgu dulu dgn cikgu skrg dah lain....skrg semua cikgu kena buat kan....

Cikgu yang tak tentu dapat posting ka tidak :
bestnya dah dapat posting....kami nie tak tentu lagi posting ka tak....dok doa ja siang malam....
InsyaAllah la kalau ada peluang...nasib la dapat biasiswa kalau pinjaman tu jenuh la nak kena bayaq...5 tahun setengah mengaji...tiba-tiba dapat tau tak jamin posting,dah tak sempat nak patah balik dah...

cikgu yang 3 situasi berbeza....rezeki yang berbeza...InsyaAllah, Allah itu maha adil...apa yang diberikan itu adalah apa yang cukup dan mampu kita uruskan dengan baik... Rezeki Allah bagi..Setiap makluk ada bahagiannya masing-masing....

_Assalamualaikum_