Follow this site

Followers

get this widget here

Search This Blog

Wednesday, January 19, 2011

Belajar idup dgn cara kambing....

Salam senyum Kambing tuk semua....
ish diah neh apa lak la kambing kan...
taruk la lembu ka...kerbau ka....itik ka angsa ka cun ckit kan...
hehehee....
motif sbb slalu sgt nengok dlm paper kan...
saja ja bgtau y aku pown bca paper kan...bkn uolls ja.....
hehehehe..tah apapa la aku neh....xsenunuh bak kata anati soki kan...
hehehee.....percakapan perlis mmg begini...so blajaq2 la kan...
lebih kurang + - dgn Kedah ja...
cuma ada la 2 3 word y lain ckit...

okeyh 2 3 hri neh aku p kelas tuisyen dgn kambing...
hahahahaa....ada lak kan kambing p tuisyen...
xdak la aku tipu ja...
aku skrg tgh blajaq tuk mkn mcm kambing...
mcm mna tu???
agak kunfius la jgk kan sapa y bc aku pnya entry kali neh...
sure dah mls nak teka kan...
straight to the point la...
lately neh aku blajaq mkn sayur bebyk...
mcm kambing tu...cuma y bezanya...kambing xmkn nasi tp aku ada dgn nasi...
beza y ke-2 kambing makan rumput tp aku mkn sayur...
hahahaha...y lebih tepatnya aku mkn kunyah lambat mcm kambing...
krukkrukkrukkruk.....ckup 44 kali...
hehehee....
ya la knapa aku pilih kambing kan....
hehehe..saja ja...
sbb aku lahir taun kambing dlm kalendar cina...jdi sesuka ati aku la nak promote kambing ckit kan...
hehehhee....cian Asyraf Muslim...xdak org nak tolong promote kambing ..so aku tolong la femeskan kambing neh kan...hahahaaa.....botak betul kpala otak aku neh...smpai dah xdak alasan y logik nak bg....
padahal Asyraf Muslim punya kambing tu lg femes dri aku...sesaja ja aku nak comment kambing dia xfemes kan....mau kena sumbat rumput jgk la kan kat mulut aku...
hehhee...sorry terlebih sudah...

okeyh slain sayur mayur y aku sumbat....
skrg neh aku dah blajaq untuk idup lebih sihat....
aKa cara pemakanan y lebih teratur di samping bersukan everyday...
hahahaaa.....samping2nya plak...bleyh la aku nak bg kurangkan ckit petempatan lemak2 y dok bermastautim neh....hahahaha.....lemak2 neh...ada lesen ka IC ka pown aku xsure..tp y pasti aku mmg niat nak halau ja semua neh p balik negeri masing2....hahahaha...
ada plak kan mcm tu...begitu maju lemak2 aku kan siap ada cop sirim lak gitu...
stop....aku dah start merapu meraban mcm reban ayam dah...

mcm mna nak mulakan cara idup sihat neh???
meyh nak bg tips ckit...
first of all...
cuba tgk apa y dimakan...
ckup x semua nutrient y tubuh uolls need...
kalau xckup cuba tambahkan dgn pencuci mulut ka...
but make sure lengkap dgn protien...sbb protien neh penting tuk tenaga kita bekerja....
kalau dengan menahan lapar tu mmg xsihat la diet korang...
make sure uolls xdak skip memana waktu mkn...
-breakfast-
-lunch-
-dinner-
neh top 3 y korang mesti patuh...
xkesah la nak mkn apa tp make sure perut korang xkosong pada waktu y sepatutnya...
then.. kurangkan la mkn cikedis2 tu...@ makanan2 ringan tu....
bkn sihat pown...
bwk penyakit ada la...
sedap tu mmg xnafi la...tp kalau dah xbleyh nak stop tu dangerous la alamatnya...

air tu menggemukkan????
fakta neh sememangnya mitos belaka....
ada y diet tu smpai xminum air...
air neh mcm minyak la tuk bdn kita...kalau keta kat Malaysia neh xisi minyak ada ka nak jalan???
cuba jwb......tp lain la plak kan kalau kat luar negara...keta depa masing2 xpakai minyak...pakai solar energy...pkai isi gas la...tp majoriti keta malaysia pkai minyak kan..hehehe...
sama la dgn bdn kita...kalau xdak air...mcm mna nak idup...
ingt tau sebahagian besar dlm bdn kita neh adalah air....
so water is important...
minum air secukupnya...

lastly...jgn lupa lak nak bersukan...
at least la 1 hri tu busy sgt kan....
kita just buat sit-up 30x pown dah ckup...
disamping perut y cun...kita jga dpt tingkatkan kadar nadi kita...
so hari kita akan lebih bertenaga la....
tiptop gitu....
heheheee......
okeyh ....Take a deep inhale...exhale...
Diet tu bukan ja bermakna untuk kurus....
tp belajar la untuk memulakan idup y lebih sihat.....
_SALAM_



pesanan khidmat masyarakat ini disampaikan oleh

5 comments:

MIMIE AIZA said...

x suke makan sayur.. heheeh

AnAk dEneSor said...

wah bgos nyer cik akak kite nie mkn sayur..hihih

DiahRodzi said...

hehehee...diah pown bru ja blajaq mkn sayuq neh..dulu xsuka sbb pahit..tp skrg dah jdi wajib la plak....tkot sbb slalu sgt dengaq tntg penyakit zaman skrg neh...

wanieo mushie said...

haha!!! kawan aku da jdik kambing

DiahRodzi said...

hahahah...wanie...mok cik neh bkn kambing sbarang kambing tau dak...neh kambing gurun y tough tu....hehehehe...
gila kentang lah...