Follow this site

Followers

get this widget here

Search This Blog

Thursday, August 18, 2011

terlalu dimanjakan sehingga ia MATI.....

Ang pijak kanan ang mati...ang pijak kiri ang mati....
cer teka...cer teka....apa dia....

ush dengaq mcm ganazzz ja entri neh....
apa2 pown sebelum tu aku nak wish selamat bercuti dkt bebdk or adik2 matrik  y dah bercuti....
terutamanya my little sis....Fifie....
buat kuih raya manyak2 nah...nak p raya rumah neh..hehehehe...

ok back to the main point...
sesuatu yang aku nak ketengahkan ialah bila terlalu manja....
mean xkisah la....manjakan diri....
manjakan anak....
manjakan binatang or else....

first bila terlalu manjakan diri....
terutamanya lelaki....
sorry to say this.....
kalau terlalu manjakan diri dan selalu p SPA or else....
mati la sifat jantan tu...
then tambah lak kalau slalu mandi kolam air panas......
urmmmmm.......mati tuttttttttttttttttttttt tau dak.....
kajian menunjukkan lelaki yang mandi kolam air panas selama beberapa jam....
mempunyai kesukaran untuk menghasilkan benih .....ok stop....

then anak....
kalau nak manjakan anak itu terpulang....
semua suka dimanjakan...
aku pun suka....tp semua tu perlu ada batas,....

first...
bila terlalu memanjakan anak maka berlaku lah kematian yang merugikan sekali dalam hidup anak itu....
iaitu mati BAKAT....
kesian....seriusly kesian dkt anak....
anak xberpeluang untuk terokai bakatnya sendiri kerana sering dimanjakan....

second.....
bila terlalu manja anak itu akan hilang sifat berdikarinya.....
semua apa yang dilakukan dia jdi xyakin dan selalu nak ada org guide...
kadang-kadang smpai cara nak berfikir pown perlukan guide....
if anak itu OKU sekali pon disarankan untuk dia belajar berdikari....
inikan pula kalau anak y cukup sifat....
kalau anak xbelajar berdikari dari skrg nnt kalau parent dah xdak.....then xdak sapa nak ambil kisah tentang dia....then at the time anak akan salahkan parent dia sbb xpernah biarkan dia berdikari...
parent please take this as an alert....

third....
this is most important and always happen nowdays....
bila anak terlalu dimanjakan nnt dikemudian hari ibu bapa akan mati......
mati akal....
parent akan mula mati akal bila anaknya sudah tidak boleyh dibentuk....
parent jugak akan mula mati akal bila anak mula naik minyak n ilang respect dekat parent....
maka terjadi la tanda-tanda akhir zaman.....
Nauzubillah......

ok pasal binatang pula.....
urmmmm....jap nak pikir.....
..
..
....
.......
.....
...
.
..
...
....
.....
.....
.....
.....
.....
.....
.....
........
.............
..............
.............................
...............................

tah aku pown xsure sgt.....tp y paling aku sure neh ha.....kucing kat aras blok aku neh....
terlalu dimanjakan smpai nak gerak pown malas....
nak kencing sesuka hati ja pancut....
bau hancing 1 corridor..tensyen aku....
kalau mcm neh mmg kucing tu nak mati la gamaknya kalau cuba2 nak kencing dpn bilik aku.....hahahahaa...kejam bebenor ayat aku.....

based on my word above msti ada y nak bangkang sbb dia akan cuba kata....
'aku manja tp xmati pown'
idup ja....sihat walafiat lg....
itu maknanya parent anda xbegitu manjakan anda la.....
may be sometimes they teach u to become human with their way.....
moderate ja diorg manjakan....
mcm tu la....
 tp kalau xjugak....korang pikir sendiri la....neh pandangan mata kasar aku ja....

people say something based on their experience....
aku sendiri ada experience brdepan dgn anak y terlalu dimanjakan....
ohhh.....nothing to say.....LU PIKIR LA SENDIRI......



p/s:penat pikirkan mslh dia tp dia xpikir pown mslah dia...even xsedor diri bermasalah....
p/ss:lg penat bila dia x appreciate pown....
finally aku rasa manusia mcm neh sampai bebila pown xkan berubah.....bila tegur ja...kata kita nak cari kesalahan dia....nonsense....buang masa aku ja nak cri kesalahan kau kalau kau xbuat salah....ADOI la manusia.....
pikir2 sendiri la kalau Kau baca blog aku neh......

No comments: